XY Fimo projekata / Fimo&Akrilna boja vs. Fimo&Uljana boja

| srijeda, 1. rujna 2010. | |
Dragi moji, evo nastavljam u dobrom  starom tonu i za vas, ali i za sebe (još mi traje fimo školica), "češljam" internet u potrazi za zanimljivim fimo tehnikama i varijacijama. Sve viđeno pokušat ću ponoviti, postupak i rezultat poslikati i napisati dvije-tri riječi.

Nadam se da će vas i idući serijal od "xy postova" (bolje da se ne ograničavam brojkom, ionako ću ju premašiti) na temu Fimo projekti zabaviti.

Prvo na tapeti je nešto jako jednostavno ali zato ne manje interesantno. Zapravo radi se o dvije tehnike:

Fimo & Akrilna boja (na malo drugačiji način)
i

Fimo & Uljana boja

Na temu fima i akrilne boje već sam pisala u svojem postu  "tirkizni kamenčići s felerom".  Isto tako, veliki broj vas javio se sa svojim iskustvima i tehnikama. Ipak mislim da još jedna neće škoditi. p.s. moram priznati da mi se ova tehnika dopala jer nema šmirglanja boje s fima na kraju!

Pa da krenemo. Dobru zabavu želim!

Fimo & Akrilna boja (na malo drugačiji način)

Potrebno nam je slijedeće:



* Transparentni fimo bijele  boje
* Fimo bijele boje
* Crna akrilna boja
* pomoćni materijal - rukavice, posudice, nožić

A evo i postupka:

Prvo dobro prstima izradimo transparentni fimo i bijeli fimo. Napravimo dva valjka i nožićem narežemo na puno nejednakih komadića. Svaka boja fima na zasebnu hrpu.

Nakon što smo sve narezali, na svaku hrpu kapnemo par kapi crnog akrila. Prstima dobro razmrljamo (ne znam bolji izraz) boju po komadićima fima.

Zatim u jednu ruku uzmemo par komadića s jedne hrpe pa par komadića s druge hrpe i tako redom. Od svega napravimo jedan valjak, malo ga stisnemo, ali ne mijesimo previše.


A naš uzorak krije se unutar valjka. Nožićem režemo šnitice koje možemo upotrijebiti na razne načine: položiti na fimo plahtu i valjati, oblikovati kuglice ...

Ovaj primjer je kombinacija bijelog fima i transparentnog bijelog fima s crnim akrilom. Ali, možmo dodati još fima, npr. tamno crveni; tirkiz; srebrni; smeđi ... Mislim da bi ti uzorci bilo isto tako posebni.

Napomena: ja sam pogriješila u količini crnog akrila. Zato mi je na mjestima još uvijek bilo viška boje koju sam razmrljala po fimu kada sam krenula valjati šnitice fima. I naravno, upropastila lijepi uzorak. Nisam ništa bacila, već sve lijepo izmijesila i napravila razne privjeske, kuglice. Ali, da znam za drugi put (a i vi) - malo crnog akrila, maaaaalo.


Fimo & Uljana boja

Potrebno nam je slijedeće:


* Transparentni fimo bijele boje
* Tamno zelena uljana boja
* pomoćni materijal - rukavice

A postupak je:

Transparentni fimo dobro izradimo prstima, malo spljoštimo. Na fimo stavimo par kapi uljane boje.


Zatim, fimo plahticu preklopimo, razradimo uljanu boju koja je unutra, oprezno uvinemo fimo valjak. Nije potrebno puno mijesiti. Dapače. Trebaju nam ostati mjesta potpuno bijela.


Naš valjak potrebno je provući kroz mašinu za tijesto na najširem otvoru. Od dobivene plahte izrezujemo željene oblike za naš nakit.


Što nije jednostavno?

Pretpostavljam da s uljanom bojom možemo čuda raditi i dobiti fenomenalne uzorke. A transparentni fimo mi se sve više i više sviđa jer se divno nadopunjuje s raznim materijalima. A o tome sigurno u jednom od idućih "fimo projekata".

Sve ispečeno treba brusiti, lakirati te, na kraju, spojiti u nakit. A što sam od ovoga gore složila, u jednom od idućih javljanja.

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

8 komentari:

Fantastic hobby Says:
1. rujna 2010. u 22:17

Opet novo otkriće za mene!!! Da li akrilna boja mijenja nijansu dok se peče u pećnici? I još jedno, možda glupo pitanje ali..... :-) Kako brusiš fimo? Ja ga samo polakiram ili čak niti to.
Pozdrav majstorici!

Nasmijano nebo Says:
1. rujna 2010. u 22:44

neeeeeeeeeeeeeeeemoj nam to raditi... kakav idući post? ja moram odmah znati šta si umijesila i kako si to posložila. ah! dobro, čekam, čekam, čekam... jel' pišeš novi post??? čekam, čekam...

Sandra Z Says:
1. rujna 2010. u 22:52

Fantastic hobby - do sada sam radila samo s crnim akrilom; tako da ne znam kako bi druge boje reagirale. Ova zelena uljana boja, nije promijenila nijansu. Fimo brusim onim vodenim brus papirom, finim. I to tako da fimo stvarčice i komadiće brus papira stavim u posudu s vodom. Onda onako mokre brusim, ne jako, lagano. Svako malo ih opet uronim u vodu. Obrišem i polakiram. I to je to

Nasmijano nebo - he-he, kad bi to bilo tako jednostavno. Od svega ovoga imam hrpu ispečenih komada koje sada treba sastaviti. Još uvijek mi je to najgori dio ... ali bit će ... još ne pišem novi post :)) prekasno je ali bit će

LadyA Says:
2. rujna 2010. u 08:55

Baš volim što postoji netko tko nam otkriva sve moguće i nemoguće trikove sa fimom. Hvala ti Sandra, uz tebe sam puno toga naučila, a vjerujem i još ću;) Pusa!

Tanema Says:
3. rujna 2010. u 16:59

ma koja si ti maherica! u tvojim rukama mi fimo uvijek izgleda čudesan! skidam kapu!

Sandra Z Says:
4. rujna 2010. u 01:43

Jako mi je drago što mogu nekoga naučiti ovim interesantnim tajnama fima :)) joj, najradije bi samo to radila u životu ... ali, postoje i druge, važnije (prizemnije) stvari, šmrc...

Tanema, od tebe čuti da sam maherica, zaista je prava čast, stvarno.

Lijep pozdrav svima :))

Anonimno Says:
24. lipnja 2011. u 09:22

Može li se umjesto akrilne boje koristiti tempera ili nešto slično?

Sandra Z Says:
24. lipnja 2011. u 10:28

Nema razloga da se ne proba. Transparentna polimerna glina (fimo, sculpey itd) idealna je da se isproba s raznim dodacima, pa tako i s temperama. Dodavala sam akrilne boje, uljane boje, naribane voštane boje, stara sjenila za oči ... neki čak dodaju i suhe začine (npr. kod imitacije tirkiza). Želim dobru zabavu u istraživanju :))

Objavi komentar