Izložba Rimske zlatne naušnice do 01.03.2013.

| subota, 15. prosinca 2012. | |
Sa ovim drastičnim promjenama vremena i obilnim snijegom koji nas je počastio prije nekog vremena došlo je očito i neizbježno vrijeme mirovanja. Mirovanja što se rada u radionici tiče. Hladnoća me doslovce "umrtvi" i sasvim razumijem potrebu za zimskim snom ... i ja bi najradije prespavala sve ... da mogu.

Iako mirujemo, jer vjerujem da nisam jedina, postoje prilike u kojima možemo svoje vrijeme posvetiti nekim drugim zanimacijama na koje možda inače ne bi stigli. Jedna od takvih prilika je i izložba Rimske zlatne naušnice koja je danas, 15.12. imala svoje otvorenje u zagrebačkom Arheološkom muzeju. 

Izvor fotografije: Arheološki muzej u Zagrebu
Slučajno sam na fejsu nabasala na objavu o izložbi i odmah se ulovila za obavijest: " ... održat će se radionica na kojoj možete i sami isprobati raditi replike rimskih naušnica ...". Nije me trebalo puno nagovarati, zapravo uopće me nije trebalo nagovarati. Prije toga poslala sam SMS svojoj kolegici po metalu, Božici, pitala "ideš li?" ... "... naravno, idem" bio je njezin jednostavan odgovor. 

Izložba ovog antičkog nakita je mala ali impresivna. Izuzetno zanimljiva u smislu pogleda na način izrade i tehnike spajanja i kopčanja koje su majstori koristili u svojem radu a pokriva period od 1. - 4. stoljeća.

Drugi dio izložbe čini autorska izložba dizajnera nakita g. Zlatka Odrčića inspirirana antikom. Nakit nas je oduševio svojim posebnim dizajnom i načinom izrade. Naravno da smo, kao "metalke", pokušavale svaki komad razgledati pod svim mogućim kutovima kako bi što bolje vidjele na koji je način izrađen. 

I za kraj, u sklopu izložbe, danas se održavala i radionica izrade replika rimskog nakita (prsteni, naušnice) koju je vodio g. Odrčić. Uživo smo mogle vidjeti (i same probati) kako nastaju naušnice iz mesingane žice vjerno dočaravajući one originalne iz antičkog doba. Pri tome smo naučile i par vrlo korisnih majstorskih "caka"i nadam se ne previše zamorile majstora svojim pitanjima koji je vrlo strpljivo i nesebično na njih i odgovarao. 

Ukoliko niste danas stigli na radionicu, biti će prilike tijekom održavanja Noći muzeja. A sama izložba biti će otvorena do 01.03.2013. Svakako preporučujem za pogledati.

Do idućeg posta, lijep pozdrav,  Sandra Z.

 Replika rimskih zlatnih naušnica iz 1.-4.st.
mesing


6 komentari:

Suzana Says:
15. prosinca 2012. u 22:37

Prekrasno! Bravo!

A... nakit Says:
16. prosinca 2012. u 13:09

aaaaaaaaaaaaaaa, zašto toga nema u Ri :(, odlično, totalno zanimljivo, super su ti ispale naušnice... :)

Sandra Z Says:
16. prosinca 2012. u 14:19

Hvala vam :-)

@ Ana, da, šteta, jer stvarno se ima što za pogledati. Da li možda planiraš doći do Zagreba? Izložba je otvorena do 01.03.13. Ako da, svakako se javi ... voljela bi još jednom da pogledam

Sretno Vrijeme Says:
16. prosinca 2012. u 19:04

Aaaaa, znači, čeka nas tvoja "rimska faza " ...juhuuu, jedva čekam !!!

Sandra Z Says:
16. prosinca 2012. u 19:19

Možda ... tko zna ... ali bilo bi lijepo :-) A bilo bi i vrijeme da otpuhnem ovu prašinu što se nakupila na radnom stolu. I prsti me polako počinju svrbiti.

Anonimno Says:
17. prosinca 2012. u 15:28

WOW!!! Kao i svaki put prekrasna umjetnička djela iz Sandrine radionice :)

Objavi komentar