Welcome ♥

| nedjelja, 24. lipnja 2012. | |
Dobrodošli u moju metalnu radionicu. Vrijeme je da odškrinem vrata i pokažem gdje "žarim ... palim ... i prste udaram". Uglavnom, radionica je  uređena u jednoj sobi s pogledom na vrt i veliku višnju koja se ovih dana pokazala kao jako dobar zaklon od nemilosrdnog sunca. 

Radiona ima svoj glavni dio u kojem većinu vremena brusim, pilim ili poliram. Ili dok mi se metal namače u dušičnoj kiselini gledam kroz prozor i, vjerojatno, ne mislim ni na što. Zna se desiti da zato i zaboravim na vrijeme, pa od metala više ne bude ni "m".








A od alata tu ima svega, što na stolu, što po ladicama starog ormara. Zaštitne naočale, zaštita za usta ... pilica, turpija. Čak i komplet turpijica koje je moj otac koristio dok je učio zanat. I još su uvijek upotrebljive. 

Zatim set dlijeta za izradu šalica, parafin za mazanje pilica da ne puknu (prijevremeno) .... i još štošta drugo. 



Odvojeno od glavnog dijela je "vatreni" dio. Nizak stol sa slojem šupljikave cigle, pa slojem običnih pločica. Na tako osiguranoj podlozi nalazi se moje mjesto za žarenje za što mi treba plamenik na puhanje, šamotna i čelična pločica ... pinceta, fluron (ova žućkasta tekućina) i hrpica srebrnog lota. Na ovom mjestu i zagrijavam metal prije obrade.



Pored "vatrenog" dijela ugnijezdile su se razne kemikalije. Posude s običnom vodom za hlađenje vrućeg metala ... posude s otopinom sulfatne kiseline posebno za bakar i mesing a posebno za srebro. Dušična kiselina koju koristim razrijeđenu, a čistu samo dolijevam u slučaju da reakcija baš nije onakva kakva bi trebala biti. No, i tu ima razlike od metala do metala ... što sve pada u vodu ako predugo gledate u vrt umjesto na sat!

Zatim asfaltni lak, brunitura i plava patina ...



A ovo što izgleda kao fina prašina je srebrni prah sakupljen prilikom piljenja i turpijanja srebra. A čuvati ga treba kao i srebro u limu, ne bacati! Jedva čekam da sakupim ozbiljniju hrpicu pa da isprobam raditi reljefe na srebru zagrijavanjem tog praha.

U radioni ima puno improviziranog alata. Neke stvari se zaista moraju nabaviti u originalu, ali za određeni dio jako dobro dođe švrljanje po garažama ili deponijima željeznog otpada. Pa se tako nađe ovaj željezni disk za kovanje ili razni profili za savijanje prstena ili narukvica.



















E sad, da ne mislite da se u ovoj radioni samo radi, ima ona i svoj ugodniji kutak s retro tapetama iz "veselih 60-tih"... za odmoriti ... popiti kavicu ili sok. 

Dobrodošli ♥ I bez brige, neću vas uposliti ... osim ako vi to sami ne zatražite :)).


19 komentari:

nail crazy Says:
24. lipnja 2012. u 23:18

ja bih se uvalila u tu fotelju, pijuckala nešto hladno i uživala u pogledu na stvaranje nečeg iz ničeg ;-D

Tatjana Says:
25. lipnja 2012. u 06:45

Pa ovo je genijalan pogled u tvoju radionu!Kad pričaš o alatima i kemikalijama i ostalim sredstvima,jednostavno ne vjerujem da si to ti,da to ti radiš. Imam osjećaj kao da si nas vremepplovom odvela u jedno tebi jako drago vrijeme i posebno mjesto.Stavi vodu i kupi mlijeko,ja stižem...na kauč!

Romana Says:
25. lipnja 2012. u 09:31

Predobar pogled na tvoje radno mjesto i ono što radiš, kak s baktaš sa svim i svačime (pomalo opasnim) dok stvaraš remek djela..
Meni se treutno najviše sviđa fotelja u koju bi se dalo zavaliti i drijemati. :)

Anonimno Says:
25. lipnja 2012. u 10:59

Sviđa mi se tvoja metalna radionica.
I koliko je to alata, kemikalija, procesa... da bi nastao onako lijep nakit.
Stvarno ti se divim.

HRANDICA Says:
25. lipnja 2012. u 14:43

Baš si se ugodno smjestila u retro sobicu. Nije ni čudo, da su ti radovi tako inspirirajuči.♥

Sandra Z Says:
25. lipnja 2012. u 15:34

Hvala vam ♥
kava već kuha ... piće se hladi :))

Good Ghost Says:
26. lipnja 2012. u 07:01

Hvala ti što si nas uvela u svoje malo carstvo. Bilo bi jako zanimljivo posjetiti te, popiti kavicu u retro kutku i malo se pridružiti prilikom stvaranja
:))

Renata Says:
26. lipnja 2012. u 10:28

Kao prvo moram primjetiti novi izgled bloga, i jako mi se sviđa...
A što se tiče radionice, prava si sretnica, jako lijep radni prostor, a ovaj retro štih mi je baš cool...:)

Nasmijano nebo Says:
26. lipnja 2012. u 14:01

nisam mogla ni zamisliti da ovo tako dobro izgleda. jel ovo tebi dođe kao neki tvoj boudoir??? znaš ono, sobica za izolaciju sama sa svojim mislima, i radovima... odlično!

Goge Says:
26. lipnja 2012. u 14:38

kako lijep kutak. Znala sam da ce sve biti uredno poslozeno. Ne mogu zamisliti tebe tako krhku kako radis s vatrom.

Lilly... Says:
26. lipnja 2012. u 16:47

Ajme, kako je ovdje lijepo, draga moja... Ja bih se samo uvalila u naslonjač i potiho te promatrala s divljenjem... A vjerujem da bih tako doživljeno iskustvo poslije već nekako prenijela na papir...:)) Pusa!

Sandra Z Says:
26. lipnja 2012. u 20:11

Hej, društvo se povećalo! Bolje da nabacim i koji roštilj u vrtu :))

Hvala vam na posjeti ♥

Sretno Vrijeme Says:
27. lipnja 2012. u 09:01

Draga Sandra, baš ti hvala što si nas pustila u svoju metalnu radionicu. Zamišljala sam je totalno drugačijom, a ona je, u stvari, jedna jako otmjena radionica. Vidim da je sve u njoj složeno k' o u apoteci, a ugođaj je baš kao stvoren za sanjarenje. Tapete su mi fantastične! U ovaj kutak sa foteljama bih rado sjela, a još da je i podatak o visini stropa, jer čini mi se da tu stane još malo plemenitih metala :)! Puse sa Cresa!!!!

Sandra Z Says:
27. lipnja 2012. u 17:22

Hej draga Vesna. Baš sam mislila na tebe i kako ti je na Cresu :))
O da, mislim da bi se inox jako dobro uklopio u ovo okruženje ... imaš pravo. Idući put mjerim :))
Hvala ti na posjeti mojem "metalnom" kutu.
Puse :))

A... nakit Says:
28. lipnja 2012. u 10:01

e sanjam o ovome i svojo radnoj sobi/stolu, gdje bi držala silne materijale i alate, ah jednog dana, jednog dana, super izgleda ovaj tvoj "kutak", meni kao oaza smirujućeg tona/sata/daha, što je i rezultat kroz tvoje radove, lijepo Sandra :)

Sandra Z Says:
28. lipnja 2012. u 21:46

Draga Ana, od srca želim da ti se snovi ispune :)) Ja sam beskrajno zahvalna tati koji mi je dao ovu sobu na korištenje ... da nije, još dugo moje metalne radionice ne bi ni bilo.
Hvala ti na posjeti :))

Anonimno Says:
30. lipnja 2012. u 10:57

aaa, fin kutak ti imaš! Moram priznat da sam malčice ljubomorna na kvadraturu hehehe :)

Tadeja Says:
2. srpnja 2012. u 19:04

Kasnim, ali nadam se da mi nije zamjereno. :) Oduševljena sam radionicom, da baš ne kažem da ti zavidim, a zavidim ti. :)

Sandra Z Says:
2. srpnja 2012. u 19:21

Ma kakvi kasniš draga Tadeja. Uvijek si dobrodošla kao i Tina :))

Hvala vam na posjeti :))

Objavi komentar