"Accidentally on purpose" iliti emajlirani bakar

| srijeda, 8. veljače 2012. | |

Na trećem stupnju škole, učili smo tehniku emajliranja. Tehnika je zahtjevna ali i divna. Na žalost, materijal i oprema prilično su skupi tako da ne znam da li ću se ovom tehnikom baviti. Osim ako ne "uleti" kakav loto jack-pot :))  Druga je mogućnost, hladni emajl, čini mi se da nije toliko skup, ali moram još sve proučiti. Bilo kako bilo, drago mi je da sam naučila osnove emajliranja i isprobala na jednom komadu nakita.


Može par riječi o emajliranju? Emajl je kvarcni pijesak (prah) kojem su dodani oksidi različitih metala a koji određuju koje će boje emajl biti. Pečenjem na vrlo visokim temperaturama (750-800 st. i više), emajl se topi i oblaže podlogu, čvrstim više ili manje prozirnim slojem stakla.

Emajlirati se može bakar i legura pod nazivom tombak, zatim zlato, srebro. Iako se mogu odabrati boje emajla, iako otprilike možemo zamisliti kakva će boja na kraju biti ili kakve kombinacije, vatra i emajl ipak na kraju daju završnu riječ. I to je ono prekrasno kod emajla, iznenađenje koje vas čeka na kraju i ne treba ga ograničavati. Kao što je i sam profesor naglasio  "pustite da vatra i emajl učine svoje"...


Emajliranje sam učila izrađujući narukvicu od više elemenata. Podloga je bakar kojeg sam iskucavala kako bi dobila izbočeni okvir unutar kojeg sam stavila emajl prozirno ljubičaste boje. Svaki se element, preko ljubičastog emajla, posuo prozirnim emajlom i ispekao. Rezultat? "Accidentally on purpose" zanimljivi točkasti efekt u sredini i zlatno medena boja kroz koju se naziru iskucani reljefi. Definitivno iznenađenje za mene.

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

"Accidentally on purpose"
bakrena narukvica
emajl


16 komentari:

Tatjana Says:
8. veljače 2012. u 20:28

Eeeeeeeej,ovaj tvoj emajl je definitivno napravio svoje,tj. tvoje remek-djelo,ako smijem da pišem...A hoćeš li mi sada moći i kadu emajlirati?Trept?

Sandra Z Says:
8. veljače 2012. u 20:32

ahahahhaa, može, ako mi nabaviš peč dimenzija da kada stane u nju. Koliko znam, zadnji koji ima takvu peć, tj. firma ta, zatvorio je svoja vrata :)) Hvala ti draga ♥

Olija Says:
8. veljače 2012. u 21:15

Divno, čovječe! Totalno oriđiđi :D

Pozdrav!

Kristina Uvodić Says:
8. veljače 2012. u 22:07

I opet nova divota! Ti si mi najdraži reality show ikad!

Renata Says:
8. veljače 2012. u 22:56

Stvarno posebno i efekno!Predivno!

Lilly... Says:
9. veljače 2012. u 00:09

znaš što, draga moja? Ja bogme ne bih voljela sjediti u školi pored tee, prvo jer bi stalno virkala kako ti dobro i de, a drugo... najvjerojatnije bi se iz tog razvio neki kompleks! :D
Iznenađenje i za mene, jer ne znam zašto, ali mene asocira na karamel! Ma, sjajna si! :**

A... nakit Says:
9. veljače 2012. u 00:39

predobra, super je vidjeti tvoje radove kroz učenje novih tehnika, odlično Sandra! :)

Sretno Vrijeme Says:
9. veljače 2012. u 07:52

Draga SAndra, ti si sasvim raširila krila i tvoj je opus radova (jer ovo je zaista umjetnost) vrlo raznolik. Ovaj me emajlirani bakar podsjeća na onaj najzanimljiviji i naukusniji dio doboš torte koji dolazi na vrh :)))). Imam ti jedan prijedlog - do onako ležerno staviš svoje radove u neku kutijicu, ili ih pofotkaš, odšetaš do knjižnice Bogdan Ogrizović na Cvjetnjaku i dogovoriš s njima izložbu svojih radova, takod da tvoji radovi krase njihov izlog (to su ti inače prodajne izložbe :). Vjerujem da će oni prihvatiti prijedlog, a ja ću sa zadovoljstvom primiti poziv na otvaranje izložbe :). Bila sam pozvana na nekoliko izložaba tamo, i prijedlog je ozbiljan :). Puse

ankh Says:
9. veljače 2012. u 09:45

Čudovito!

Nasmijano nebo Says:
9. veljače 2012. u 09:50

Nadam se da će u toj skoli birati učenicu generacije. Ne znam kakvi su drugi radovi ali tvoji su prekrasni. Kada je završena izložba?

Marija Says:
9. veljače 2012. u 09:55

Da si htjela dobiti 'cheeta pattern' olitiga leopard uzorak, nema šanse da bi uspio haha Uzorak je našao tebe, a ne ti njega x) Profa vam je super, djeluje mi kao odličan pedagog i motivator :) Genijalan naziv, kao ona poznata kreativna krilatica kad nam nešto ne uspije kako smo planirali 'to tako treba izgledati' ;)

Romana Says:
9. veljače 2012. u 10:20

Ovaj emajl fenomenalno izgleda! A to tako i ide, sve što je predivno, bude i skupo.. Uplati listić! :)

Ika Verunica Says:
9. veljače 2012. u 20:30

Čista ljepota, predivno!!!!

Sandra Z Says:
9. veljače 2012. u 22:40

Ajme drage moje ! Ajme, kasnim sa čitanjem vaših divnih komentara i ideja. Tek sam sad sjela za komp. Umorna, malo prehlađena, ali mi je sada srce veliko kao ... kao.. ne znam, sretna sam. Hvala vam svima.

Vesna, tebi posebno zahvaljujem na jako zanimljivom prijedlogu. Ali, budući sam nepopravljivi perfekcionista, što me često zna kočiti (ali, takva sam, ha-ha) prvo što ću raditi je vježbati, vježbati, vježbati u svojoj radionici. I onda napraviti upravo ovo što si predložila. Hvala ti puno na tome i naravno, takva izložba sigurno neće moći proći bez poziva dragim prijateljima.

@Željka, idući tjedan je završni ispit :)) ovaj vikend samo štrebam. Izložba neće biti, ali ima jedna veoma zanimljiva izložba, u atelieru Lumezi. Jučer je bilo otvorenje, i traje još 2 tjedna. Izložba je nakita, a izlaže i sedam bivših učenica profesora Šuka (kod kojeg smo i mi učile), kao i sam profesor. Svakako vrijedi pogledati.

@ Rea, joj, listiće uredno uplaćujemo. Ali te brojke uvijek krivo izađu :))

Goge Says:
10. veljače 2012. u 08:50

jako lijepo. pretpostavljam da se emajliranje obavlja na visokim temperaturama u specijalnim pecima?

Sandra Z Says:
10. veljače 2012. u 20:02

Hvala ti Goge :)) Da, imaš pravo, u posebnim pećima na 850 stupnjeva. S time da peći za npr. nakit mogu biti i one manje, veličine mikrovalne, s prozorčićem.

Objavi komentar