XY Fimo projekti / Reljef na drugačiji način

| nedjelja, 7. studenoga 2010. | |
Evo mene, konačno opet s jednim malim, malecnim tutorialom. A jesam se "isprsila". Ha-ha. Pa baš i nisam imala vremena za nešto kompliciranije a tako mi se radilo i fotkalo i pisalo u isto vrijeme da sam ipak "spekla" nešto za seriju XY  Fimo projekti. Ovu tehniku sam pronašla na fenomenalnom blogu Parole de pâte.

Odmah da kažem, da je ključnu ulogu u ovome odigrala Bratz četka. Ako nemate baš pri ruci Bratz četku, može poslužiti i Barbie četka ... ma šalim se. Bitno da pri ruci imate neki predmet koji ima gusto postavljene šiljke. Ja sam se "ogrebla" kod moje malene s jednim velikim pleeeeeeease, mami ovo jaaaaaako treba.

Radi se o nečemu vrlo jednostavnom. Ideja je na fimo plahticu (jednobojnu ili šarenu) slagati rupičaste, tanke plahtice fima druge boje. Rezultat je divna fimo plahtica s reljefom od koje možemo svašta lijepoga proizvesti.

A evo kako se to radi.
p.s. isprika za ovo "šarenilo" boja. Radi se o jednoj jedinoj, ljubičastoj, ali snimano u razno doba dana (naravno, amaterski).

Potreban materijal:











* Fimo (od ostataka) jedne boje - u mojem slučaju, naravno, ljubičasta
* Fimo gruda (isto od ostataka) ljubičaste boje obogaćena zlatnim listićima (tutorial kako zlatne listiće
   upotrijebiti s fimom možete  pogledati ovdje)
* Plastična Bratz četka (ili bilo kakav predmet s gusto postavljenim šiljcima)
* Valjak ili pasta mašina
* Skalpel

A sam postupak slijedi u priči i slici u nastavku:













1. Fimo ljubičaste boje valjamo valjkom ili provučemo kroz pasta mašinu (postavljenu na najveću širinu). Grudu ljubičastog fima sa zlatnim listićima dobro izradimo među prstima i oblikujemo u pravokutnik

2. Plastičnu četku dobro pritisnemo na pravokutnik da ostanu rupice od šiljaka. Uz pomoć skalpela skidamo tanke, rupičaste plahtice zlatno/ljubičastog fima. Dobro je prije rezanja, fimo staviti nakratko u zamrzivač. Lakše će se rezati a rupičasti komadići bit će čvrsti (neće se kidati).

3. Rupičaste komadiće slažemo na fimo plahtu, jedne do drugih. Uz pomoć raznih modlica ili samo uz pomoć
skalpela izrežemo oblik za naš budući privjesak ili element za nakit ...


... npr. modlicom izrezati 4 kruga, slijepiti ih i skalpelom doraditi rubove ...


... provući špenadlu, ispeći, lakirati i, možda, složiti u kakve zgodne naušnice ...



Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

10 komentari:

Tanema Says:
7. studenoga 2010. u 09:59

čudesne su li te dječje igračke, zar ne? hahaha predivne su ti naušnice. oduševljena sam ovom kombinacijom boja i efektom koji si dobila!

Izzy Says:
7. studenoga 2010. u 11:07

Odlilčne naušnice i tekstura je ispala wow! To je taj wow - efekt na kraju! Ali sam se valjala od smijeha na ono "please, mami to treba"... Hihihihi! :)

eda Says:
7. studenoga 2010. u 15:13

Rezultat je fenomenalan!! Tutorijal također:)))

Tatjana Says:
7. studenoga 2010. u 18:19

Ajme Sandra ovo je ultra originalno.A tako je lijepo prezentirano da pomislim kako bih i sama mogla napraviti.

Sandra Z Says:
7. studenoga 2010. u 19:38

Hvala vam drage, moje. Ništa, u potragu svi za Bratz četkicama :)) A da znate što svašta ima još na ovom divnom Parole de pate blogu? Glava mi dođe ko' balon, a vremena ni za lijek, da sve probam. Već se vidim u staračkom domu s hrpom fima kako radim na 745. lekciji (he-he). Nema veze, barem ću biti vesela bakica :))

Mare Says:
7. studenoga 2010. u 22:22

lijepo sam se nasmijala na opasku da se radi o istom predmetu:)))....o kako mi je to poznato!......slikanje s blicem,pa bez blica ,pa po danu ,navečer.....često sam i sama svjesna da moram pojasniti da se radi o jednoj stvari u različitim uvjetima.....
a za ovakve naušnoce mogu sa žaljenjem reći da nikad neću moći ni znati napraviti jer nemam TU četku!!!....a niti neku sličnu:))....
šalu na stranu,ovo izgleda jako dobro.....uvijek se čudim do kakvih sve ideja ljudi dolaze i koliko je ljidska mašta neiscrpna.....
M...

Sandra Z Says:
7. studenoga 2010. u 23:06

Hvala ti, Mare! Ovo fotkanje zaista zna "ubiti u pojam" ... Mašta je zaista neispcrpna, samo se trebamo poigrati! Lijep pozdrav :))

Keks Says:
8. studenoga 2010. u 00:20

I onda ti meni govoriš o detaljima :) pa treba rezati taj fimo na tanke šnite, pa popravljati rupice, pa to sve slagati,... super je efekt!
A Bratz...što bi mi bez njih :)

Sandra Z Says:
8. studenoga 2010. u 06:50

Ha-ha, je'l da? Bratz je cool. Ma što se tiče detalja, ako fulaš, fimo možeš zamijestiti i smijesiti nešto novo, ali kartončići, papirići, bojati, lijepiti ... detaljčići ... mislim da tu moraš biti jaaaaako precizan :))

Nasmijano nebo Says:
8. studenoga 2010. u 08:49

kao i uvijek - lijepo i interesantno, i nama neznalicama - savršeno.

Objavi komentar