Shaggy loops naušnice / tutorial

| subota, 1. studenoga 2003. | |
Shaggy loops naziv je jedne vrste "tkanja" metalnih ringiča (alki). Prema svojoj prirodi spada u tzv. hibridne vezove. Predstavljen je na The Ring Lord forumu (Motorcyclemama) Vrlo je jednostavan a dodavanjem perlica može postati efektan komad nakita koji će zasigurno  biti zapažen.

Za svoj prvi chainmaille tutorijal pripremila sam izradu elegantnih naušnica uz dodatak čeških perlica na dnu. Tutorijal se može naći i u prvom broju do!ts magazina.
Potreban materijal:
- 18 manjih ringiča (alkica)
- 12 većih ringiča (alkica)
- 1 par udica za naušnice
- 2 špenadle s ravnim vrhom
- 2 češke perle u obliku cvijeta, 2  kapice tamno srebrne boje.
Od alata potrebna su dvoja kliješta za otvaranje, zatvaranje ringiča (alkica) i izradu zavijutka, te jedna kliješta za rezanje špenadli. U ovom primjeru alkice i udice su izrađene od inoxa, promjera žice od 1 mm te unutarnjeg promjera alkice od 4 mm (manje alkice) i 4,8 mm (veće alkice).

1. korak - pripremite 2 zatvorene veće alkice te ih nataknite na 1 otvorenu veću alkicu. Kliještima zatvorite otvorenu alkicu.
2. korak - pripremite na isti način još jedan par zatvorenih većih alkica koje nataknete na jednu otvorenu veću alkicu. Otvorenu alkicu, zajedno s nataknutim zatvorenim alkicama, nataknite na zatvorenu alkicu iz prethodnog koraka i zatvorite. 

Dobili ste niz povezanih alkica s dvije alkice koje slobodno vise s desne strane. Alkicu koja visi s krajnje desne strane prebacite na lijevu stranu. Dobili ste osnovu Shaggy loops veza koji mora izgledati kao što je prikazano na zadnjoj fotografiji.
3. korak - pripremite tri grupice manjih alkica na isti način kao što ste u 1. koraku pripremili veće alkice – dvije zatvorene alkice na jednoj otvorenoj. Otvorenu alkicu zajedno s nataknutim zatvorenim alkicama nataknite na zatvorenu alkicu iz 2. koraka i zatvorite. Krajnju vanjsku alkicu prebacite na lijevu stranu. 

Na isti način pričvrstite i preostale dvije grupice pripremljenih alkica. Osnova naušnice je time završena. 

4. korak - kliještima otvorite središnju gornju alkicu i umetnite pripremljenu udicu za naušnice i zatvorite alkicu.
5. korak - na špenadlu nanižite jednu češku perlu i kapicu. Savinite špenadlu pod kutom od 90 stupnjeva i odrežite kliještima na duljini od 1 cm. Uz pomoć okruglih kliješta napravite zavijutak. Pripremljenu perlu pričvrstite na otvorenu alkicu na dnu naušnica i zatvorite ju. Jedna naušnica je gotova. Na isti način izradite i drugu naušnicu. 


















Shaggy loops naušnice sa češkom perlom nježne ružičaste boje spremne su da budu nošene.

5 komentari:

Nasmijano nebo Says:
14. prosinca 2011. u 23:01

Cuj malo sam se pogubila. Daj mi pomozi. Nakon sto jednu zatvorenu alkicu spojis sa drugom zatvorenom alkicom tako sto je prebacis preko otvorene alkice i sve te tri alkice zajedno omotas oko jedne vece zatvorene alkice koja je vec ranije bila nanizana s ostalih pet... Sto dalje? Uf! Trudim se al ne ide. Bolje da se ja samo divim tvojim gotovim alkicama. Ipak si ti ta koja zna!

Sandra Z Says:
15. prosinca 2011. u 06:49

Ne brini Željka, eto mene da te "otpetljam" i nema toga što ti ne možeš naučiti :))

Phoenix Says:
15. prosinca 2011. u 20:58

Super ti je tutorial....hvala...baš ću probati...
Sad sam pregledala šta imam od ringića pa da krenem...
Ja ne nosim ove viseće naušnice ali ću ih pokušati napraviti i pokloniti...:)
pusa...

Sandra Z Says:
15. prosinca 2011. u 22:24

Baš mi je drago da češ probati. Ako zatreba, tu sam :))

Keks Says:
15. prosinca 2011. u 22:28

Svaka čast na tutorialu, znam koliko ti je trebalo da fotkaš svaki ringić i svaki korak.
Ja ću se samo diviti tvom umjeću, još mi samo fali da se i na ovo navučem :)

Objavi komentar