Gold fever

| ponedjeljak, 19. prosinca 2011. | 17 komentari |
 
Zlato, ne nužno ono pravo ... može i imitacija a da opet sjaji. Ne previše, onako malo. Taman za kakvu malu crnu haljinu.

Iako sam jednom rekla da ne volim zlatni nakit, "zlato" mi je ovaj put palo pod kist. Elementi od polimerne gline  dobili su svoj "zlatni" omotač . Hm, definitivno nakit za najluđu noć. Još samo da saznam gdje me dragi vodi?

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.







"Gold fever No. 1"
ogrlica, polimerna glina
"Gold fever No.2"
ogrlica, polimerna glina

Shaggy loops naušnice

| srijeda, 14. prosinca 2011. | 17 komentari |
"Shaggy loops" naziv je još jednog chainmaille veza. Spada u jednostavnu kategoriju i prilično ja zahvalan po pitanju dimenzija ringiča (alkica). Može se raditi s gotovo svim dimenzijama ringiča a ovisno o njihovom promjeru, može biti čvršći ili labaviji. Jednostavni shaggy loops čine nanizani ringiči bez ikakvih dodataka. Ali, dodamo li perlice, dobit ćemo zgodni vez od kojeg se mogu napraviti narukvice, ogrlice ili naušnice.

Odlučila sam se za jednostavni shaggy loops kojeg sam malo doradila sa po jednom češkom perlom na dnu svake naušnice. Također sam se poigrala i veličinom ringiča, tako da su na dnu naušnica veći a pri vrhu manji ringiči.

Ako vas zanima na koji se način rade ovakve naušnice, ili shaggy loops vez generalno, možete pogledati mali tutorijal ovdje. Konačno sam se odvažila na chainmaille tutorijal, jer oni baš i nisu zahvalni za jednostavni i jasan prikaz. Vjerojatno zbog toga veliki broj tutorijala za ovu tehniku izrađen je kompjuterskom animacijom, a tome baš nisam vična. Da li vas zanimaju chainmaille tutorijali?

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

 "Teardrops"
chainmaille naušnice, inox
shaggy loops
češke perle





Apstraktni broš

| srijeda, 7. prosinca 2011. | 19 komentari |

Još jedan uradak prvog stupnja naše školice. Ovaj put dobili smo zadatak osmisliti broš koji bi bio spoj dvaju metala, mesinga i bakra, na kojem ćemo primijeniti neke (ili) sve tehnike koje smo do sada naučili (jetkanje, iskucavanje, patiniranje) ... a možemo koristiti i žicu. Eto, tako je glasio zadatak našeg profesora na početku naše zadnje avanture na prvom stupnju tečaja oblikovanja suvremenog nakita.

Odlično je što profesor da na volju svakom polazniku da sam osmisli predmet. Zato na kraju nastanu potpuno drugačiji ukrasi, stilovi i različite se tehnike spajaju i koriste. A dok radite, možete škicati susjede i gledati što i kako rade, čuti objašnjenja. Ali da je bilo naporno - je! To je tako kad se nama, ženama, prepusti da radimo što zamislimo. Ha-ha, čak je i profesoru u jednom trenutku bilo teško.

Kako da nazovem ovaj apstraktni broš još nisam smislila ... pa zato, za sada, ostaje bezimeni*. Spoj je mesinga i bakra koji je obrađen tehnikom iskucavanja i patiniran. A izradom broša i službeno je završio prvi  od tri stupnja tečaja.

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

* Napomena: broš je ipak dobio svoj naziv, i to zahvaljujući Good ghost. Hvala ti na ideji :))

 
"first degree" *
 broš
mesing, bakar
iskucavanje, patiniranje

Do!ts - poslastica u domaćem crafterskom svijetu

| nedjelja, 4. prosinca 2011. | 16 komentari |
Izvor svih fotografija: www.dots.com.hr

Do!ts(com.hr) prvi je online, neovisni magazin u Hrvatskoj koji se bavi promicanjem handmade kulture. Namijenjen je svima koji se bave bilo kojom vrstom rukotvorina i koji cijene, poštuju i žive kulturu handmadea. Ideja iza nastanka magazina je želja da se aktivira i potakne handmade scena u Hrvata i regiji.

Prvi broj nastao je u suradnji s dvadesetak autora različitih profila. U manje od mjesec dana, od ideje do produkcije, s budžetom od doslovce nula kuna, do!ts je ugledao svijetlo interneta. 

Do!ts je skraćenica od engleskih riječi DO ThingS. Uskličnik iza DO! služi kao poticaj i usklik optimizma.

Magazin do!ts se može besplatno prelistati na stranici http://dots.com.hr/, te preuzeti jednostavnom registracijom na Issuu.

Linkovi:



Među 20-tak craftera koji su zdušno prionuli poslu kako bi prvi broj ugledao svjetlo dana bila je i moja malenkost. Dva tutorijala, odrađeni foto session za editorijal moje je prvo iskustvo ovakve vrste. I mogu samo reči - oduševljena sam! Izuzetno mi je drago što se i na ovaj način promiće kultura domaće crafterske scene koja nije zanemariva. Samo joj treba dati malo poticaja i iskoristiti sve mogućnosti koje se nude. Vjerujem da će do!ts odigrati značajnu ulogu u tome.

Jeste li već prelistali prvi broj do!ts-a? Učinite to što prije ... vjerujte mi, nećete požaliti. Ah skoro sam zaboravila od silnog uzbuđenja - prvi broj sadrži i giveaway ... više njih ... škicnite :))

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.