Za kraj veljače ...

| četvrtak, 24. veljače 2011. | 26 komentari |
... nešto u stilu karnevala. Mada, dok gledam ovu ogrlicu  svašta mi pada na pamet. Podsjeća me na boudoir, intrige ... nešto zločesto ... ok, stop! nećemo dalje zamišljati.

Kombinacija chainmaille i baršunaste trakice uz dodatak "paljene" ružice.

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

 "Black secret"
Ogrlica "davilica"
chainmaille European 4-in-1
Baršunasta traka

i mali dodatak
(za dnevnu kombinaciju, nakon
ove gornje, večernje)

Crni broš




U znaku proljeća

| četvrtak, 17. veljače 2011. | 25 komentari |
... koje još nije počelo, ali samo što nije. Vrijeme tako brzo prolazi. Još smo jučer vadili božićne ukrase i dogovarali koje ćemo to fine kolačiće ovaj Božić peći. Osobno, jedva čekam proljeće. Nedostaje mi moje čeprkanje po vrtu ... i šarenilo cvatova ... i toplina (uz obavezan hlad na sigurnoj udaljenosti).

U tom duhu evo nečeg zelenog! I opet sam napravila istu grešku kao i puno puta prije toga ... dok sam miješala boje pa radila plahtice .. pa opet sve rolala i rezala i svašta nešto, mislite da sam zapisala što sam i kako radila? Naravno da ne. Zato je ova kombinacija boja i uzoraka unikat 100% i ponoviti se ne može ... šmrc...

Narukvica zveckalica
Fimo kuglice (millefiori, cane)
Gotove perlice

Prsten mesing
Fimo "swirl" 

Mesing ogrlica (kraća)
Fimo kvadratići
Mesing dukat 


Prsten & Prsten

| ponedjeljak, 14. veljače 2011. | 27 komentari |
Malo sam se igrala kombinacijama fima i čipke. Dodala malo pozlate, malo trakica. Na ovom prvom prstenu mi nešto nedostaje. Tražila sam one swarovski perlice koje se mogu lijepiti s jedne strane, ali ih nisam našla. Ne bi bila loša i kakva silueta (crna) ... uglavnom, ovaj prvi neka bude "prsten koji se još stvara".

A ovaj drugi? Ovaj drugi prsten nastao je po narudžbi ... bilo je rečeno samo ovo: onako kao onaj crni medaljon ... nešto takvoga ... drago mi je bilo čuti da se sviđa novoj vlasnici :)) 

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

"A ring to be"
Mesing prsten
Fimo kvadratić
Čipka
"The little black ring"
Mesing prsten
Fimo "oko"
Pozlata, čipka, satenska trakica
rađeno po narudžbi za jednu
mamu


Što je to chainmaille?

| subota, 12. veljače 2011. | 20 komentari |
Izgleda da sam opasno "zagrizla" u čaroliju pletenja ringiča iliti Chainmaille. I zato, ne bi možda bilo loše napisati par crtica o tome što je to, ima li i kakva mu je povijest i još štošta ... Naravno, tekst nije moj, nego sam ove zanimljivosti pronalazila na raznim stranicama posvećenim toj umjetnosti.

Bit će ovo malo podulji post ... nadam se da vam neću dosaditi. Također se nadam da ću one, koji već nisu u svijetu chainmaillea, barem malo zainteresirati za ovu fascinantnu tehniku ... Baš bi mi bilo drago, pa da zajedno brojimo: otvori, zatvori, otvori, premetni ...

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

Chainmaille

Povijest

Mail (također poznat pod nazivom chainmail) fleksibilan je materijal sastavljen od međusobno povezanih ringiča ili krugova lanca. Kroz povijest, mail je korišten kao zaštitni žičani pokrov od doba Rimljana do kasnog Srednjeg vijeka, kako u zapadnim tako i u istočnim kulturama.

Korišten je širom svijeta tijekom nekoliko stoljeća, sve do izuma zaštitnih pokrova od ploča (16. st.). U današnje vrijeme, otkriva se njegov potencijal u izradi nakita, odjeće, modnih dodataka i skulptura.
photo by: arc-creations.com
photo by: chainmailbasket.com
Poznat i pod nazivima "Chain Maile", "Maille" i "Chainmaille", on je općenito bio najraniji oblik metalnih žičanih zaštitnih pokrova. Većina izvora slaže se u tome da je on otkriće starih Kelta (5. st. pr.n.e.). Ime "mail" dolazi od francuske riječi "maille" a koja je izvedenica latinske riječi "macula" što znači: isprepletena mreža.

photo by Wikipedia
Do 14. st., "mail" je bio primarni zaštitni pokrov jednog prosječnog vojnika. Glavna mu je funkcija bila sprječavanje ozljeda od neprijateljske oštrice. Kako se izrada zaštitnih pokrova sve više razvijala, tako je i upotreba "maila" postajala sve sporednija. Prvo se samo koristio kao poveznica zaštitnih ploča a onda je, u 15. st, počeo služiti kao zaštita osjetljivih dijelova tijela (vrat, laktovi, koljena).
photo by Wikipedia
Kroz 16. st., "mail" je i dalje bio u upotrebi u vojsci (laka konjica, pješadija). Nakon tog vremena, njegova upotreba jako je smanjena i ustupila mjesto mnogo jačim zaštitnim pokrovima od ploča. Međutim, on je i dalje (do kraja 17.st.) ostao u upotrebi  u istočnoj Evropi i na Srednjem istoku.

Izrada žičanih zaštitnih pokrova umjetnost je za sebe. Najzahtjevniji dio u njegovoj izradi, sastavljanje ringiča, bio je posao majstora. Pripremni radovi, često fizički zahtjevniji, ostajali bi naučnicima i asistentima. U nekim vojskama, "mail" se i dalje zadržao kao dekorativni predmet (epolete) i simbol visokog statusa. U tom se obliku i dalje koristi u britanskoj teritorijalnoj vojsci i kanadskoj vojsci (Royal Canadian Armour Corps).

Chainmaille u izradi nakita / ukrasnih predmeta / skulptura

Započevši svoj put u dalekoj prošlosti, chainmaille se danas koristi u izradi nakita ali i skulptura od različitih vrsta metala. Često se kombinira s dragim kamenjem i biserima. S druge strane, mnogi i dalje prakticiraju izradu metalnih žičanih pokrova za razne srednjovjekovne igre, priredbe ali i za potrebe filmova.

photo by: chainmailbasket.com
photo by: baronbyron.blogspot.com
Kako je chainmaille postao sve popularniji i korišteniji zahvaljujući upotrebi interneta, tako se pojavila i potreba za klasificiranjem različitih mustri tkanja ringiča u grupe. Jedna od takvih podjela je i ona na stranicama chainmailbasket.com, a koju dajem u nastavku. Sve dolje navedene fotografije različitih tipova mustri tkanja, također su preuzete sa njihove stranice.

Trenutno postoji osam glavnih grupa mustri tkanja ringiča. Svaka od mustri koja se koristi, ima svoje polazište u jednoj od ovih, glavnih, grupa. Svaka grupa, generalno, bazirana je na različitom načinu povezivanja i međusobnoj interakciji ringiča koji tvore lanac. Ali to nije uvijek slučaj. Postoje mustre tkanja koje se ne mogu svrstati samo u jednu grupu. To su tzv. hibridi.

Originalnu "petorku" čine ove grupe mustri tkanja:
photo by: chainmailbasket.com

European - potječe od european 4-in-1 mustre tkanja, korištenoj pri  izradi metalnih žičanih zaštitnih pokrova u Srednjem vijeku u Europi.







Japanese - mustre tkanja korištenih u izradi japanskih zaštitnih pokrova u Srednjem vijeku. Naročito se koristio japanese 6-in-1 i 4-in-1 i to za povezivanje zaštitnih ploča radi veće pokretljivosti.





 
Persian - naziv nema nikakve veze s Perzijom (Iranom). Radi se jednostavno o različitom obliku povezivanja ringiča od onog u eruopean ili japanese.







Spiral - ringiči su povezani na način da tvore spiralu.








Captive/Orbital - koriste ringiče "uhvaćene" (captive) unutar drugih ringiča ili veza ili ih okružuju







Gore navedenu "petorku" nadopunjuju i ove, novije, grupe mustri tkanja:


Hybrid - mustre tkanja koje se ne mogu svrstati niti u jednu od gore navedenih grupa ili se mogu svrstati u više od jedne.


  




Byzantine i Celtic Vision

Byzantine










Celtic Vision











Za izradu chainmaillea koriste se različite vrste metala. Od čelika (galvaniziranog, nehrđajućeg), aluminija preko bronce, mjedi, nikla do srebra i titana. Često se koristi i žica od plemenitih metala (zlata, patine). Najbolje je isprobati što je moguće više vrsta i odlučiti se za onu koja vam se čini najboljom. Svaki od gore navedenih materijala ima svoje prednosti ali i mane, kako u svojstvima tako i u troškovnoj strani (što nije zanemarivo).

I za kraj, nekoliko korisni linkova na temu chainmaillea:

cgmaille.com - izvrsni, odlično opisani i slikovno popraćeni tutorijali s detaljnim opisima izrade različitih mustri tkanja

mailleartisans.org - veliki broj odlično opisanih tutorijala izrade pojedinih uzoraka. Dodatno, izvrsne upute za početnike u ovom području (potrebna oprema, odabir ringiča, žice). Detaljan popis minimalnih/maksimalnih/preporučenih veličina ringiča za svaki uzorak tkanja

chainmailbasket.com - manji broj tutorijala ali također detaljno opisanih. Dodatno daje i tablicu pretvaranja veličina ringiča i debljine žice izražene u inčima na metrički sustav. Naime, većina tutorijala barata inčima kao mjernim jedinicama, pa je takva pomoć više nego dobrodošla (da se ne trebate zamarati preračunavanjem).




The black Valentine

| utorak, 8. veljače 2011. | 17 komentari |
Valjano ... pečeno ... pozlaćeno ... samo za Valentinovo u Orange roomu, predstavljam i službeno na svojem blogu:


"... the black Valentine"
Ogrlica & privjesak srce od polimerne gline
Swarovski perlica
pozlata
mesing kuglice

A čitav tutorijal nastanka ove ogrlice možete pogledati  ovdje

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.