XY Fimo projekti / Fimo i čipka

| četvrtak, 9. siječnja 2003. | 7 komentari |
Evo jednog zaista jednostavnog tutoriala za izradu elemenata za nakit u kojem kombinirate polimernu glinu i čipku!

Moram odmah reći da ovog ne bi bilo da nije bilo moje Željke, koja me znajući što volim, na prošlom Hand made festivalu obradovala uputama za ovu odličnu tehniku.

Kako već zaista dugo nisam ništa "postala" na temu tutoriala, ovo mi je došlo kao naručeno. Ako već niste, svakako probajte!

Potreban materijal:
- polimerna glina (fimo, premo ili sl)
- tekući fimo
- lak za fimo (ili neki drugi lak kojim inače lakirate nakit od polimerne gline)
- komadić čipke
- škarice, valjak, skalpel - uglavnom sve ostalo potrebno da se materijali oblikuju

Postupak izrade privjeska (za ogrlicu, naušnice, ključeve ...)

1.
Prstima dobro izradimo fimo.  Uz pomoć valjka oblikujte malo deblju "palačinku" i izrežite kvadrat. Prstima i valjkom dobro obradite rubove na način da budu zaobljeni. Ovaj dio traje najdulje u čitavom procesu. Zaobljene rubove radim na način da valjkom prelazim po njima, nekoliko puta, od podloge prema vrhu. Tamo gdje je potrebno, pomažem si i prstima.













2.
Kada ste zadovoljni fimo kvadratom, na jedan kraj položite komadić čipke, poravnajte ga i škaricama odrežite višak čipke.
 

3.
Kada ste skrojili čipku maknite ju sa fimo kvadrata. Jednu stranu čipke premažite s malo tekućeg fiima. To je proziran, tekući fimo, koji se ponaša kao i čvrsti fimo, pečenjem se stvrdnjava. Samo što je ovaj tekući, potpuno proziran. U ovoj tehnici nam on koristi kao ljepilo za čipku.


 
Kada ste premazali čipku, vratite ju na svoje mjesto na fimo kvadrat i lagano prstima utapkajte. Kako bi čipka još bolje "sjela", lagano prelazite valjkom po čitavom privjesku. Prstima popravite dijelove gdje se čipka malo odigla. Još uvijek možete škaricama odrezati viškove čipke.














4.
Ovo je gotovi privjesak spreman za pečenje. Prije pečenja, tamo gdje želite, napraviti rupu za špenadlu ili kopču. Fimo (ili bilo koju drugu polimernu glinu) pecite prema uputi na pakiranju.

Nakon pečenja slijedi brušenje, lakiranje i vaš fimo privjesak spreman je za kombiniranje s drugim elementima u neki zgodan nakit ili privjesak za ključeve.

A ovo je gotovi privjesak nakon brušenja, "pozlaćivanja" rubova i lakiranja u kombinaciji nakita koju možete vidjeti ovdje u cijelosti.


Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.